Varsinais-Suomen maakunta
Varsinais-Suomi on Suomen maakunta, joka sijaitsee Saaristomeren rannikolla ja saarissa. Maakunta koostuu Loimaan, Salon, Turun, Vakka-Suomen ja Turunmaan seutukunnista. Naapurimaakunnat ovat Ahvenanmaa lounaassa, Kanta-Häme ja Pirkanmaa koillisessa, Satakunta pohjoisessa sekä Uusimaa idässä. Nykyinen maakunnan alue on Varsinais-Suomen historiallista maakuntaa hieman laajempi, sillä se käsittää myös Loimaan seudun, joka kuuluu Satakunnan, ei Varsinais-Suomen historialliseen maakuntaan.Ruokakulttuuri
Varsinais-Suomi on Suomalaisen keittiön läntistä ydinaluetta, joka on saanut vaikutteita erityisesti Ruotsista, Tanskasta ja Saksasta. Alueen pitkä historia ja erityisesti maanviljelyn ja kalastuksen perinteet ovat vaikuttaneet paikalliseen ruokakulttuuriin. Lounaissuomalaiset ovat muuta Suomea aikaisemmin omaksuneet uusia ruuanvalmistustapoja, jotka ovat sitten siirtyneet Varsinais-Suomesta myös lähimaakuntien keittiöihin. Yhtenä esimerkkinä voi mainita mämmin, joka oli aiemmin tunnettu vain Lounais-Suomessa, mutta sittemmin levisi koko maahan. Myös luonnonolosuhteet ovat suosineet Varsinais-Suomea ja maakunnan viljelijät ovat olleet ensimmäisten joukossa aloittamassa sokerijuurikkaan, rypsin, tomaatin, kasvihuonekurkun, mansikan ja varhaisvihannesten viljelyä Suomessa.Kaloista varsinkin silakka – Varsinais-Suomen maakuntakala – on kuulunut alueen ruokaperinteeseen jo vuosisatojen ajan. Sitä on syöty ympäri vuoden suolattuna, paistettuna, hiillostettuna, silakkarullina ja perunoiden päällä keitettynä. Lisäksi ahventa, siikaa ja haukea käytetään usein kalasopassa. Haukea on perinteisesti myös keitetty ja syöty yhdessä kananmunista tehdyn kastikkeen kanssa. Liharuoista tärkeimpiä ovat perinteisesti olleet läskisoossi sekä erilaiset makkarat. Turun kauppahallista saatavat rusina- ja laukkamakkarat ovat yhä hyvin suosittuja.
Leivissä alueen erikoisuus on kyrsä eli kuminalla maustettu ruisleipä. Juhlapyhiksi turussa leivottiin usein varilimppua tai varikakkoa, joka on imellyttämällä valmistettua hapanleipä, jossa maltaita ja ruisjauhoja imellytetään vedessä. Nykyään varilimppu on Varsinais-Suomen maakuntaleipä, mutta se on Turussakin harvinaisempaa ja sen tilalle on noussut samantyyppinen tumma ja melko makea saaristolaisleipä.
Jälkiruokana on Varsinais-Suomessa tehty usein ja aivan erityisesti jouluna luumukiisseliä eli väskynäkräämiä. Kiisseliä on syöty jälkiruokana joko sellaisenaan tai riisipuuron kera. Leivoksista ja pullista merkittävimpiä ovat muun muassa runsaasti rusinoita sisältävä herkkukranssi ja niin sanotut norjalaiset eli kakkutaikinasta tehdyt munkit. Muuallakin Suomessa perinteinen Berliininmunkki tunnetaan Turussa nimellä Piispanmunkki ja siinä on perinteisesti vaaleanpunaisen sijaan valkoinen kuorrutus.
Kaarlejoen luomutila on erikoistunut luomuvihannesten ja luomujuuresten tuotantoon, luomuperunaakin on viljelyssä useita lajikkeita. Puutarhan vanhan, kauniin omenatarhan sadon lisäksi tulevaisuudessa saadaan toivottavasti myös kirsikoita, päärynöitä ja luumuja uudesta hedelmätarhasta.
Tuotteet myydään pääasiassa lähialueelle, suoraan kuluttajille, ravintoloille, keittiöille ja muille suoramyyntiä harjoittaville luomuviljelijöille. Osaa tuotteista viljellään suurempia määriä, ne päätyvät tukun kautta kauppoihin ympäri Suomea.
Yhteistyössä naapurin luomumaitotilan kanssa on saatu viljelykierron muillekin kasveille, kuten apilanurmille, viljoille ja härkäpavuille, luomujatkokäyttäjät – pienen matkan päässä laiduntavat luomulehmät.
Yhteistyössä naapurin luomumaitotilan kanssa on saatu viljelykierron muillekin kasveille, kuten apilanurmille, viljoille ja härkäpavuille, luomujatkokäyttäjät – pienen matkan päässä laiduntavat luomulehmät.
Kaarlejoen tilan oma kauppa on avoinna erilaisten tapahtumien, kurssien tai ryhmien vierailujen yhteydessä. Kaupasta löytyy laaja valikoima luomutuotteita omalta tilalta ja maailmalta. Oma tuotanto on todellista lähiruokaa – lyhimmillään matka pellolta kauppaan on alle 100 m! Hyllyiltä löytyy paljon myös muiden varsinaissuomalaisten luomuviljelijöiden tuotteita. Yhteistyöllä saadaan taattua asiakkaille laaja valikoima luomuherkkuja. Valikoimaa maailmalta edustavat mm. paikan päällä asiakkaalle jauhettavat luomukahvit sekä mausteet.
Tilalla on mahdollisuus tutustua luomutilan arkeen – jos sadonkorjuu on meneillään niin sekin kyllä näkyy ja kuuluu. Traktorit liikkuvat, jos työn aika on, ja vastaan voi tulla vaikka peräkärryllinen selleriä tai maa-artisokkaa. Kauppa ja kahvittelupaikka on rauhoitettu työhaalareilta, siellä voi rauhassa tutustua työn tuloksiin!
Luomutilalla on myös ruokapiiritoimintaa eli ihmiset tilaavat tuotteita, jotka tila toimittaa heille. Ruokapiirejä järjestetään kerran kuussa ja valikoimana on kaupan normaali valikoima.
Varsinais-Suomi parhaat palat
Mausteiset silakkapihvit ja lohkoperunat
Ainekset
600gsilakkafileitä
1rklöljyä
1tlpaprikajauhetta
1tljuustokuminaa
1tlgaram masala -mausteseosta
1/2tlsuolaa
Lohkoperunat
4isoa jauhoista perunaa
1/2dl neitsytoliiviöljyä
2-3valkosipulinkynttä
1rklpizzamaustetta
1/2tlsuolaa
Valmistus
30 - 60 min- Valmista ensin veneperunat. Pese perunat hyvin, kuivaa ne talouspaperilla ja leikkaa lohkoiksi. Sekoita kulhossa oliiviöljyn joukkoon hienonnetut valkosipulinkynnet, pizzamauste ja suola. Nosta perunat kulhoon ja pyöräytä ne oliiviöljymarinadissa. Levitä perunat leivinpaperin päälle uunipannulle ja paista 225-asteessa ensin noin 10 minuuttia.
- Kuivaa silakoiden pinta talouspaperilla. Sekoita öljyn joukkoon paprikajauhe, juustokumina, garam masala ja suola. Lado puolet fileistä nahkapuoli alaspäin työlaudalle ja sivele fileiden pintaan puolet mausteöljystä. Pane jokaisen päälle toinen filee nahkapuoli ylöspäin. Sivele silakkapihvien pintaan vielä loput mausteöljystä.
- Ota perunat uunista ja tee tilaa silakkapihveille siirtämällä perunoita. Nosta silakkapihvit uunipellille. Paista perunoita ja silakkapihvejä 225-asteessa vielä 15 minuuttia. Tarjoa silakkapihvien ja perunoiden kanssa maustamatonta kermaviiliä ja raikasta salaattia.
Silakka-savulohiruusukkeet ja purjo-perunasose
Ainekset
500gsilakkafileitä
1/2tlsuolaa
mustapippuria
150g kylmäsavulohta
1/2dltuoretta tilliä hienonnettuna
3rklvoita
2 hapankorppua jauhettuna
Purjo-perunasose
100g purjoa hienonnettuna
2-3rkl voita
1ps(500 g) perunasoseaineksia
2 1/2 dlmaitoa
Valmistus
- Lado silakkafileet työlaudalle nahkapuoli lautaa vasten.
- Ripottele fileille suolaa ja jauha myllystä päälle hiukan pippuria. Leikkaa lohesta yhtä monta suikaletta kuin on silakkafileitä. Asettele jokaiselle fileelle lohisuikale vinottain. Levitä päälle tillisilppua.
- Voitele pieni uunivuoka reilusti pehmeällä voilla ja sulata loput voista. Kääri fileet rullalle pyrstöstä alkaen. Lado rullat vuokaan pystyyn vierekkäin, jotta ne eivät aukea paiston aikana.
- Jauha paloitellut hapankorput aivan hienoksi jauhoksi esimerkiksi sauvasekoittimella tasapohjaisessa mukissa. Voitele silakkaruusukkeet voisulalla. Siivilöi pinnalle tasainen kerros hapankorppujauhoa. Kypsennä silakoita uunissa keskitasolla noin 20 minuuttia.
- Hienonna puhdistettu purjo. Siirrä purjosilppu tilavaan mikrokulhoon ja lisää voi. Kuumenna kannen alla täysteholla 3-4 minuuttia, kunnes purjo on pehmennyt. Lisää kulhoon perunasoseainekset ja mittaa päälle maito. Kuumenna pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita sose tasaiseksi. Tarjoa purjo-perunasose silakkaruusukkeiden kanssa. Raikas porkkanaraaste täydentää ateriaa.
Porkkanarieskat
Ainekset
12 kpl
1pkt(500 g) Luomu porkkanasosetta
1dl kaurahiutaleita
n. 4 1/2dl hiivaleipävehnäjauhoja
2rklöljyä
3/4tlsuolaa
Valmistus
30 - 60 min- Sekoita kaikki ainekset keskenään. Taikina saa jäädä melko löysäksi.
- Nostele taikinasta kahden lusikan avulla nokareita pellille leivinpaperin päälle. Taputtele nokareet jauhotetuin käsin rieskoiksi ja pistele haarukalla. Paista rieskoja 225-asteisen uunin keskitasossa noin 15 minuuttia. Porkkanarieskat ovat parhaimmillaan heti tuoreina.
LÄHTEET
http://www.visitturku.fi/kaarlejoen-luomutila_fi
https://fi.wikipedia.org/wiki/Varsinais-Suomen_maakunta
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/porkkanarieskat
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/silakka-savulohiruusukkeet-ja-purjo-perunasose
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/mausteiset-silakkapihvit-ja-lohkoperunat





Ei kommentteja:
Lähetä kommentti