lauantai 2. syyskuuta 2017

Puolukka

Puolukka
on puolukoiden sukuun
ja kanervakasvien heimoon kuuluva, 5–30 senttimetriä korkea ainavihanta varpu, joka kasvaa laajalla alueella pohjoisella pallonpuoliskolla. Puolukalla on vihreät ja suipot lehdet, jotka ovat 10–25 millimetriä pitkät. Puolukka kukkii touko-kesäkuussa ja punainen syötävä pohjusmarja on kypsä syyskuussa. Puolukka viihtyy parhaiten kuivien kangasmetsien puolukkatyypin metsissä.
Puolukka on yleisesti käytetty marja sekä Suomen tärkein luonnonmarja myös Etelä- ja Keski- Euroopassa puolukkaa arvostetaan suuresti. Suomessa vuosittainen puolukkasato vaihtelee 180–500 milj. kg paikkeilla. Sitä poimitaan vuosittain noin 100 milj. kg, mutta kaupalliseen käyttöön vain noin 5–10 milj. kg.




Terveysvaikutukset

Puolukka on hapan marja. Sen kokonaishappopitoisuus on noin 2,5 %, mistä noin 0,05–0,2 % on bentsoehappoa ja loput pääasiassa omena- tai sitruunahappoa. Marjojen sokeripitoisuus on noin 8–9 %, noin kaksi kertaa suurempi kuin mustikalla. Puolukka sisältää myös arbutiinia, vakkiniinia sekä vähän vitamiineja, C-vitamiinia siinä on noin 5–10 milligrammaa sataa grammaa kohti ja A-vitamiinia 100 kansainvälistä yksikköä.

Puolukan tärkeimmät terveysvaikutukset perustuvat sen erilaisiin polyfenoliyhdisteisiin sekä kivennäis
- ja hivenaineisiin, joita se sisältää paljon. Puolukassa on runsaita määriä ainakin mangaania, polyfenoliyhdisteitä (kuten resveratroli, lignaanit sekä proantosyanidiinit), flavonoideja sekä bioflaviineja. Mangaani on tärkeä ravintoaine energia-, valkuaisaine- sekä kolesteroliaineenvaihdunnan entsyymeille.


Alkujuoma 


Ainekset

1 1 l puolukoita
2 3 l kiehuvaa vettä
3 2,5 dl sokeria
4 15 g sitruunahappoa
5 g
Raaka-aineen nimi    

Ohjeet

Soseuta marjat. Kuumenna vesi poreilevaksi ja kaada marjasoseen päälle. Sekoita sitruunahappo hyvin joukkoon. Peitä astiaa kannella ja seisota yön yli. Siivilöi ja makeuta seuraavana päivänä. Kuumenna n. 1 dl vettä kattilassa ja liuota sokeri siihen. Lisää sokerivesi mehun joukkoon. Kaada juoma pestyihin pulloihin ja korkita. Säilytä viileässä. Tarjoa ateria- ja janojuomana.


Pääruoka Puolukkaiset jauhelihapihvit

Valmistusaineet 

1  prk  (200 g) kermaviiliä  
1  pussi  (56 g) sipulikeittoaineksia  
½  dl korppujauhoja  

400  g vähärasvaista naudan jauhelihaa  

1  muna  

1  dl puolukoita

Valmistusohje

  • Aloita jauhelihapihvien valmistaminen sekoittamalla kermaviiliin sipulikeittoainekset ja korppujauhot. Anna turvota 5 - 10 min.
  • Lisää jauheliha, muna ja puolukat. Sekoita tasaiseksi.
  • Muotoile taikinasta pihvejä vedellä kostutetuin käsin leivinpaperille uunipellille.
  • Paista jauhelihapihvit 250 asteessa uunin keskiosassa n. 15 min.
  • Tarjoa jauhelihapihvit Juuresmuusin ja Sipulikastikkeen kanssa.

Jälkiruoka Puolukkapiirakka

Valmistusaineet

 
Pohja

75  g voita  

½  dl sokeria  

1  muna  

1 ½  dl vehnäjauhoja  

½  dl perunajauhoja  

1  tl kardemummaa  

1  tl leivinjauhetta
Täyte

200  g  (4 dl) puolukoita     
2  tl perunajauhoja , jos käytät pakastepuolukoita )  

3  munaa  

1  prk  (200 g) kermaviiliä  
1 ¼  dl sokeria  
1  tl vaniljasokeria  



Valmistusohje
  • Vaahdota pehmeä voi ja sokeri.
  • Lisää muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita nopeasti taikina tasaiseksi
  • Levitä taikina halkaisijaltaan noin 27 cm:n piiraspohjalle. Levitä puolukat pohjalle (sekoita perunajauhot pakastettujen marjojen joukkoon).
  • Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa ja sekoita joukkoon kermaviili sekä sokerit. Kaada seos vuokaan.
  • Kypsennä 200 asteessa noin 40 min. uunin alaosassa. Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.





























Puolukkajuoma
Puolukkajuoma
Puolukkajuoma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti